Hogyan legyen tűzbiztos a tüzelős fűtés?

Bár nagyon sokan fűtenek villannyal, gázzal vagy egyéb úgymond korszerűbb eljárással, tartósan magas azoknak a száma is, akik még mindig fával esetleg szénnel tüzelnek a kályháikban vagy esetleg a kazánban.

Persze ennek megvannak a saját veszélyei, melyek közül a legnagyobb az esetleges tűz kialakulása a tüzelő alkalmatosságon kívül. Léteznek azonban praktikák és óvintézkedések, amelyeket megtehetünk annak az érdekében, hogy ez ne történhessen meg vagy, hogy legalábbis minimálisra csökkentsük a kockázatát. Az első és legfontosabb dolog a kályhánk vagy a kazánunk környezetének a tisztántartása. Semmi éghető anyagot nem szabad körülöttük hagyni.

Minél messzebb tudjuk elpakolni a fát, a karton, a papírokat, annál nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ugyanis elég csak egy kipattanó szikra vagy parázsszem, és könnyedén tűz üthet ki. A tisztántartás vonatkozik a porra és a pókhálókra is. Talán elsőre nem is gondolnánk, de ezek is be tudnak gyulladni, és tüzet tudnak okozni. Ezért folyamatosan söprögessünk fel, pókhálózzunk le, és ha biztosra akarunk menni, töröljünk is fel a kályhánk vagy a kazánunk körül.

Végül pedig, de egyáltalán nem utolsó sorban, tartsuk tisztán magát a kályhát/kazánt és a kéményeket is. A lerakódott korom, kátrány is be tud gyulladni, ezért igyekezzünk azokat heti vagy kétheti rendszerességgel kipucolni. Ha pedig valóban így is teszünk, és minden tanácsot megfogadunk, akkor valóban elkerülhetjük a tűz kialakulását a fűtési szezonban.