Hogyan szabaduljon meg a radiátor okozta furcsa zajoktól?

Manapság már számtalan fajta fűtési mód közül válogathatunk, ám ennek ellenére még mindig nagyon sok helyen találkozhatunk különféle radiátorokkal.

Mik okozhatják a furcsa zajokat?

Amennyiben az Ön lakásában is radiátoros fűtést alkalmazz, akkor bizonyára találkozott már olyan esetekkel, maikor nagyon furcsa zajokat hallatott magából. Ennek több oka is lehet. A radiátoros megoldások esetén is több fűtési forma közül válogathatunk. Egyik ilyen lehet a gázfűtés. A gázfűtést már 1940-es években is alkalmazták, így nagyon sok mai lakásban is ezek a fajta megoldások fellelhetőek. Ennek az egyik legnagyobb előnye, hogy a gőzhő a saját nyomása alatt áramlik a csövekben, így nincs szükség mechanikus meghajtásra. Ez az egyik nagy előnyük, viszont a hátrányuknak nevezhető, hogy az évek múlásával előfordulhat, hogy egyre furább hangokat hallatnak magukból. Ez lehet kopogás, dörömbölés, nyikorgás és még fütyöléshez is hasonlító hang is. Ám kicsit sem kell megijednünk, amennyiben ezekkel a hangokkal találkozunk, ugyanis a legtöbb esetben ezeket mi magunk is orvosolhatjuk. Amennyiben kopogáshoz hasonlító hangokat hallatnak magukból a radiátorok, akkor az jellemzően azért jelentkezhet, mivel a csövekben a kondenzálódott gőz csapódott le.

Radiátor
Radiátor

Amennyiben ezek a miden féle zajok idegesítenek bennünket, akkor nincs más teendőnk, mint hogy a radiátor alsó végét megerősítsük, és ezzel együtt biztosítsuk a kondenzációs elvezetést is. Amennyiben ezek a hangok továbbra sem múlnak el, miután kilevegőztettük a radiátorokat, akkor annak bizonyára már állhat a hátterében. Előfordulhat még a régi radiátorok esetén, hogy megrepedeznek. Így ezekbe a repedésekbe a víz becsapódik és ennek az eredménye lehet, hogy kopogó és dörömbölő hangokat hallat magából. Ilyen esetekben jobb, ha szerelőhöz fordulunk, mivel előfordulhat, hogy a vezetékeket ki kell cserélnünk, ugyanis már nagyon elhasználódtak.