Kilowatt és kilowattóra. Mi a különbség?

Annak érdekében, hogy tisztább képet kapjon arról, hogy mennyi energiát használ el, és hogy ez hogyan kapcsolódik a készülékek teljesítményéhez, megpróbáljuk megmagyarázni a Watt, Kilowatt és Kilowatt-óra kifejezések közötti különbséget.

Kulcsfontosságú kifejezések

Ha jól megérti ezeket a kulcsfontosságú kifejezéseket, akkor meg fog ismerkedni a fűtési- és villanyszámlák zsargonjával. Láthatta már élete során, hogy az olyan készülékek, mint például a mikrohullámú sütő vagy porszívó, névleges teljesítményt kapnak. Például egy tipikus mikrohullámú sütő 800W teljesítményű. Az erő kissé nagyobb, mint a sebesség. Képzeljen el egy vízmalmot egy folyón – ehhez bizonyos mértékű vízáramlás szükséges, hogy képes legyen a vízmalom elfordulni, különben csak ott ül, és semmit sem csinál, mert nincs elég erő, hogy a vízmalom pengéi elforduljanak. Amint az áramlás elér egy bizonyos szintet, a vízmalom elindul. Most nem beszélnénk arról, hogy mennyi vízre van szükség a kerék elforgatásához, hiszen az sok mindentől függ, most a víz áramlási sebességéről beszélünk inkább.

Tehát ez az energia és kW-ban mérik. Az energia a teljes energiamennyiség mérése egy adott időtartam alatt. Tehát, hogy példaként újravegyük a vízmalmot. Ha nem a vízmennyiséget, hanem a teljes áthaladt vízmennyiséget szeretnénk meghatározni, meg kell szoroznunk az áramlási sebességet az eltelt idővel. Tehát összehasonlítjuk ezt egy 800 W teljesítményű mikrohullámú sütővel. A mikrohullámú sütő 15 percig történő használata 0,25 órát vesz igénybe. A 800 W-os teljesítmény 0,8 kW. Szorozzuk meg a kettőt, és kapunk 0,2 kWh-t. Tehát egy 800W-os mikrohullámú sütő 15 percig történő futtatásához az összes energiafogyasztás 0,2kWh-ja szükséges. Az áramellátás mindenféle készüléken megfigyelhető, és az alacsonyabb teljesítmény egyértelműen alacsonyabb számlákat jelent. Például, ha van egy nagyon alacsony fogyasztású kenyérpirítója, de kétszer olyan hosszú időbe telik, amíg elkészíti a pirítósát, akkor valószínű, hogy valójában magasabb számlára számíthat.