Szén-monoxid – Mit tehetünk ellene?

Minden évben nagyon jó nyarunk van, hiszen a hőmérsékletek ritkán esnek 20 fok alá. Ha viszont újra visszaköszön a tél, nagyon fontos lesz egy jól szigetelt és szorosan lezárt lakás a hideg elleni küzdelem érdekében.

Tehát mit tehetünk a biztonság érdekében?

A kazánok és a központi fűtési rendszerek is egyre több helyen bekapcsolják ha megjön a hideg idő, mindezek mellett azonban a szén-monoxid egyre veszélyesebb. Egy hozzáértő mérnök rendszeresen ellenőrizze kazánját a téli szezon előtt. Sok kazán idővel egyre több ártalmas gázt bocsát ki, és legalább évente ellenőrizheti, hogy veszélyesek-e. Cserélje ki a kazánt néhány év után. Az új kondenzációs kazánok nemcsak hatalmas összegeket takarítanak meg azzal, hogy hatékonyabbak, hanem sokkal kevesebb káros kibocsátást is eredményeznek. Ez azt jelenti, hogy a szén-monoxid mérgezés kockázata sokkal alacsonyabb. A halálesetek azonban gyakran teljes meglepetésként érik az embert, anélkül, hogy előzetes figyelmeztetés lenne a problémáról, mivel a szén-monoxid szagtalan és színtelen. Vásároljon szén-monoxid riasztót/detektort. Ahhoz, hogy teljesen biztos lehessen benne, hogy jó, tiszta háztartási légkörben él, legalább 1 szén-monoxid riasztóval kell rendelkeznie.

A riasztó, amikor a szénmonoxid eléri a veszélyes szintet, lehetővé teszi az épület evakuálását vagy az ablak kinyitását a veszély szintjétől függően. A szén-monoxid riasztók/érzékelők soha nem helyettesíthetik a kazán szokásos karbantartását, hanem együtt kell használni a legnagyobb biztonság garantálása érdekében. Ha úgy gondolja, hogy a kazán szén-monoxidot termel, vagy ha fejfájást, szédülést vagy hányingert észlel, nyissa ki az összes ablakot, hogy maximalizálja a szellőztetést, és hagyja el az ingatlant a lehető leghamarabb. Így elkerülhető a szénmonoxid mérgezés, ami 60%-os mérgezés esetén akár halálos kimenetelű is lehet.