Könnyen kivitelezhető ötletekkel csökkentsd jelentősen a fűtésszámládat

Még a karácsonyi számlák fel-felbukkannak január végén is, az autószerelőt is gyakrabban látogatjuk ezekben a hónapokban, a gyerekek aktivitása is fellendül, az árak is emelkednek: így az év kezdete nem szól másról, csak a pénzről. Így ebben az időszakban nem jön rosszul, ha elgondolkozunk, hogyan tudunk pénzt megtakarítani, miközben nem engedünk le jelentősen a megszokott életszínvonalunkból. Ugyanis spórolhatunk a fűtésen nem is keveset, anélkül, hogy észrevennénk azt a benti hőmérsékleten, jelentős anyagi ráfordítás nélkül.

Itt van néhány ötlet, ami nem kerül sokba, illetve egyszerű megvalósítani őket és segítenek a ház / lakás számláját takarékosabbá tenni, de alapjaiban az ügyért 2 alapdolgot kell tennünk: növeljük a fűtés hatékonyságát és csökkentjük az energiafelhasználást, ezeket meg kell próbálni kombinálva használni, mint tudjuk, minden egyes apró dolog számít.

Ha falra szerelt radiátorokkal rendelkezünk, akkor növeljük meg a hatékonyságát a radiátor és a fal közé rögzített alufóliával: ez a megoldás több hőt fog juttatni a helyiségbe és a radiátor is gyorsabban fog felmelegedni, ezzel növelve a hatékonyságát, a radiátor kívánt hőfokon tartásához nem szükséges akkora energiabefektetés.

Szüntessük meg vagy redukáljuk a házban jelenlévő huzatot:

a rosszul felszerelt ajtók, ablakok, az ajtón lévő postaláda, kulcslyukak mind-mind okozhatnak kereszthuzatot, amik csökkentik a hőmérsékletet. A régi ablakok esetében egyszerű javítások, mint például a ragasztóhab csík, illetve a régi ablakok körül különböző töltőanyagokkal való feltöltés jelentős különbséget okozhatnak, ami a hőmérsékletet illeti, de ezekben az esetekben a nyílászáró csere is indokolt lehet, ezzel meglepő különbséget okozva a régi hőmérséklethez képest. A nyílászárók szigetelése kulcsfontosságú. A belső ajtók becsukása is segíthet a huzatok megszüntetésében.

Ellenőrizd le a szigetelését a plafonnak is.

Tanulmányok szerint a hő 30%-a a tető irányában veszik el, ha nem jó a szigetelés, az bizony számodra plusz pénzbe kerül.

Csökkentsd a belső hőmérsékletet a termosztáton akár csak 1 vagy 2 celsius fokkal. Nem tűnik elsőre soknak, de ez a mennyiség akár 10%-al is képes csökkenteni az energiafelhasználást!

A fenti tippeket könnyű implementálni és mindenképpen segít az átlagos háztartásnak csökkenteni a kiadásokat, miközben ökológiailag is jót teszünk a környezettel.