Megfelelő méretűek a radiátorok az otthonában?

Ha radiátorokat ad hozzá rendszeréhez, kicseréli azokat vagy akár eltávolít egyet az ingatlanból, akkor fontos megbizonyosodnia arról, hogy az egyes helyiségekben még mindig megfelelő fűtés van-e!

A radiátorok mérete

Természetesen a túl kicsi radiátor nem lesz hatékony a szoba fűtésére, a túl nagy pedig túl forróvá, fülledté és drágán üzemeltethetővé teszi a lakást. A radiátor teljesítményét a BTU-ban mérik – BTU számológépek online is megtalálhatók a dolgok megoldása érdekében. A BTU a British Thermal egységeket jelenti, és ezek egy radiátor hőmérsékletét jelentik, tehát minél magasabb a BTU, annál gyorsabban melegíti a radiátor azt a területet, amelyben megtalálható. Az elektromos, vízzel működő, acéllemezes, valamint az oszlop radiátor a fő kategória, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az elektromos radiátort egyedileg szabályozzák, és csak a hálózati működésre van szükség. Általában, noha az eredeti megvásárlása valójában nem nagyon költséges, a folyamatos használat meglehetősen drágának bizonyulhat.

A vízzel működő radiátor vízvezeték-sugárzó csővezeték útján csatlakozik a melegvíz-rendszerhez, ezeket a radiátorokat szakszerű fűtéstechnikusnak kell felszerelnie. A vízvezeték-sugárzókat általában a hálózati vízellátás táplálja. Működés közben meglehetősen zajosak lehetnek. Az acél panel radiátor hullámos acél panelekkel rendelkezik – ezáltal megnő a radiátor tömege, és ezért növekszik az általa leadott hő, tehát több panel jellemzően nagyobb hővel egyenlő. Az acél panel radiátorok a hagyományos, vízvezetékes radiátor hatékonyabb változatát jelentik. Esztétikai szempontból azonban nem nagyon kedvezőek. Az oszlopos radiátorok függőleges csövekből állnak, jellemzően csak viktoriánus vagy korabeli házakban találhatók, ugyanúgy, mint az acél panel radiátorok – minél több csövük van, annál több hőt bocsátanak ki. Nagyon hatékonyak is, de sok helyet igényelnek és tisztességes karbantartásra van szükségük.