Melyek a szén-monoxid mérgezés tünetei?

A szén-monoxid szagtalan és színtelen mérgező gáz, amelyet néhány háztartási készülék, például fűtőberendezések, kandallók és kazánok állítanak elő a használatuk közben.

Mik a tünetei ennek a veszélyes mérgezésnek?

Időnként szén-monoxid kiszivároghat ezekből a készülékekből, ha azok meghibásodtak, helytelenül vannak beszerelve, rosszul karbantartottak, vagy nem rendelkeznek megfelelő szellőzéssel. Ha ez megtörténik, az ingatlanban levő embereket vagy állatokat veszélyezteti a szén-monoxid-mérgezés. A szén-monoxid-mérgezés akkor fordul elő, amikor az emberek vagy állatok nagyon magas szén-monoxid-hatásnak vannak kitéve, általában egy szellőztetés nélküli helyen. A szén-monoxidot gyakran néma gyilkosnak nevezik, mivel ezt rendkívül nehéz felismerni, de súlyos betegséget és akár halált is okozhat. Az angol egészségügyi szervezet szerint évente mintegy 60 ember hal meg szén-monoxid mérgezésben Angliában és Walesben és sajnos hazánkban is akadnak évente szomorú esetek. A szén-monoxid mérgezés akkor fordul elő, ha nagy mennyiségű gázt lélegeznek be és bekerül a véráramba. A véráramba kerülve a szén-monoxid megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson a testben. Ez súlyos károkat okozhat a test sejtjeiben és szövetében is.

A szén-monoxid mérgezés tünetei meglehetősen enyhék lehetnek, ha alacsony a gázszint, azaz ezeket gyakran nem veszik figyelembe. A szén-monoxid mérgezés enyhe tünetei hasonlóak a másnaposság tüneteihez, ezek a következők: tompa fejfájás, émelygés, fáradtság, szédülés. A szén-monoxid mérgezés súlyosabb tünetei a következők: hányás, zavar, légszomj, mellkasi fájdalom, rohamok, eszméletvesztés. A tünetek javulhatnak, ha egy személy távol van a szén-monoxid-szivárgás forrásától, és súlyosbodhat, amikor visszatér az ingatlanba. Ha úgy gondolja, hogy a szén-monoxid-mérgezés lehetősége áll fenn, fontos, hogy a lehető leggyorsabban kijusson friss levegőbe és forduljon orvoshoz, hogy ne történjen semmilyen súlyosabb, vagy esetleg végzetes probléma.