Mi a radiátor és mire figyeljünk vásárlás előtt?

Egy radiátor vásárlás nem olyan, melyet az ember mindennap megejt. Így ennek függvényében pár dolgot komolyan fontolóra kell vennünk ezzel kapcsolatban, ugyanis fontos hogy jó minőségű és hosszantartó életű legyen, ezért, hogy jó döntést hozzunk, akár érdemes lehet kikérni egy fűtésszerelő véleményét is.

A radiátorokat mint fűtőtesteket alkalmazzuk az otthonunkban. Melyeknek nagyon sok formáját különböztethetünk meg, amely kiterjedhet az anyagára, illetve a berendezés küllemére is. Amennyiben igazán jó döntést és speciálisan elosztott fűtőtesteket szeretnénk alkalmazni a lakás területén, akkor erre ma már külön szakemberek állnak a rendelkezésünkre. Ők, amikor a helyszínre érkeznek, akkor pontosan kiszámolják, illetve figyelembe veszi a szélcsatornák és az alapján készíti el a tervet, hogy hova lenen legcélszerűbb elhelyezni a fűtőtesteket, adott esetben a radiátorokat. A radiátorokat megkülönböztethetjük az alapján, hogy milyen anyagból készülnek, így előállíthatják őket acélból, öntött vasból, illetve aluminimumból is. Ám ma már olyan dizájner darabok is kaphatóak melyek üvegből vagy rézből készülnek.

Mikre érdemes még figyelni!

Amennyiben a technológiájukat vesszük alapul, akkor megkülönböztetünk lap, cső, tagos készülékeket. A radiátor kiválasztásánál nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy felújításról van szó, vagy egy teljesen új rendszer kiépítéséről. Hiszen egy új rendszernél mindent most kell kiépíteni, még a felújításnál általában a hozott anyagból kell dolgozni. Ahhoz, hogy a radiátorok megfelelően tudják biztosítani az elvárt igényeket, akkor nagyon fontos, hogy a rendszer megfelelően összelegyen illesztve, ezen felül a szivattyúra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Továbbá nagyban kihatással lehet a radiátorok teljesítésére a lakás szigetelése, vagy éppen annak hiánya. A figyelmünk mindig terjedjen ki arra, hogy mekkora a fűtőtestnek a feltüntetett hőmérsékleti gradiense.