Minden, amit a hőszivattyúról tudni érdemes

A hűszivattyú működése sokak számára misztikum, hiszen elgondolkodtató, hogyan tud gazdaságosan fűteni a pár Celsius fokos külső levegővel, úgy, hogy a rendszer előremenő vízhőmérsékletének a harminc fok fölötti hőmérsékletet kellene elérnie. Nos, a módszer nem is olyan bonyolult, mint hinné.

A hőszivattyú a környezetünkben lévő hőenergiát használja fel a működéséhez. Ezt egy egyszerű fizikai magyarázattal lehet kifejezni: a hő a melegebb helyről a hidegebb felé áramlik. Azonban hőt csak magasabb hőmérsékletű helyről lehetséges kivonni, ezért alacsony hőmérséklet esetén, olyan állapotot kell teremteni, hogy a közvetítő közegen keresztül megtörténjen a hőátadás. Hőszivattyú esetén ez a kompresszor. Ha még egyszerűbben akarjuk elmagyarázni a folyamatot, akkor gondoljunk egy hűtőszekrényre. A hűtő belsejében hideg van, míg, ha a hátsó fekete csöveit nézzük fűt. Bizonyos szempontból a hűtő is nevezhető hőszivattyúnak. Ez ugyan egy kissé bohókás megközelítés, azonban a fizikai magyarázat ebben az esetben is hasonló.

A hőszivattyúknak több fajtája is van, működésük alapelvük azonban hasonló. Hőszivattyúkat tekintve beszélhetünk levegő – víz hőszivattyúról, víz – víz hőszivattyúról, folyadék víz hőszivattyúról, valamint levegő – levegő hőszivattyúról. A hőszivattyú előnyei közé sorolhatjuk, hogy nincs szükség kéményre, valamint nyáron képes hűteni is. Környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen megújuló, mivel működése során környezeti energiát használ fel. A hőszivattyú ezenkívül hozzákapcsolható a napelemes rendszerhez is, így a költségek minimalizálhatók. Hőszivattyú esetén nem szükséges az ingatlanba gázt bevezetni, valamint jóval gazdaságosabb is mint a gázkazános fűtési opció. Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy annyi hátránya van, hogy a régi radiátoros fűtés hőszivattyúra cserélése számos macerával járhat.