A padlófűtés – minden, amit tudni kell róla

A padlófűtést sokan egy új fajta technológiának gondolják, azonban ez az egyik legősibb fűtési módszer, hiszen már az ókorban is alkalmazták. Igazán azonban csak a huszadik században terjedt el.

A padlófűtés működési alapelve, hogy a hőt lentről sugározza felfelé, így a padló közelében van a legmelegebb, a mennyezet felé haladva, pedig csökken a hőmérséklet. A padlófűtés nem tartozik épp a legolcsóbb fűtési alternatívák közé, de nagy kiterjedésű alapterületen sokkal gazdaságosabb, mint a többi fűtési opció. Így nem csoda, ha társasházakban szívesen alkalmazzák. A padlófűtés ma már az egyik legmodernebb fűtési technológiának számít, hisz rengeteg fejlődésen ment keresztül az idők folyamán. Egy padlófűtéssel felmelegített szobában a hőmérséklet 24 – 29 Celsius fok is lehet. A mennyezet közelében a hőmérséklet 18 – 20 Celsius fok. A hagyományos módszerekkel felfűtött helyiségek esetében ez általában pont fordítva van. A padlófűtés kialakítható az építkezés fázisában, de akár az utólagos beépítés is lehetséges. A padlófűtés esetében is többféle alternatíva létezik. Alapvetően sok helyen a hagyományos vízkeringetésű padlófűtést alkalmazzák.

A hagyományos vízkeringetésű padlófűtés során a kazán által 40 – 50 Celsius fokra felmelegített vizet egy szivattyú a fűtendő helyiség közelében lévő elosztó csomópontig szállítja, onnan pedig a padlóban elhelyezett csöveken keresztül a fűtővíz szerte áramlik, ezalatt leadva a hő nagy részét, majd a lehűlt víz a kazánhoz visszaáramlik. Az elmúlt években a padlófűtés egy gyorsabb alternatívája terjedt el, az elektromos padlófűtés. Sokan ódzkodtak ettől a fajta megoldástól, hisz az emberek fejében az a tévhit élt, hogy az elektromos padlófűtés afféle úri mulatság, magyarán drága. Azonban egyik jellemzője az alacsony beruházási költség, valamint az egyszerű kialakítás, emiatt nem csoda, hogy egyre népszerűbb.