Mi a teendő, ha lakásban felbukkanó gázszivárgást észlelünk?

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire veszélyes a gázszivárgás, illetve az, hogy mennyire lényeges, hogy elővigyázatosak legyünk ezzel szemben, ha kell azonnal hívjuk gázszerelő szakembert.

Ma már számtalan olyan készüléket ismerünk, melyek időben figyelmeztethetnek bennünket arról, hogy vészhelyzet áll elő. A földgáz valójában egy színtelen, szagtalan vegyület, amelyet, ha túlzott mennyiségben lélegzünk, be akkor akár életveszélyes is lehet. Szerencsére napjainkban a gázt illatosítják, így ennek szivárgását sokkal előbb észlelhetjük. Amennyiben ilyen problémával állunk szemben, akkor a legfontosabb, hogy mielőtt friss levegőre kerüljünk. Ha tehetjük, akkor nyissuk ki az ablakokat, majd amilyen gyorsan csak tudjuk hívjuk az ügyeletes telefonszámot. Ezen felül a szomszédokról sem feledkezhetünk meg. Nagyon fontos, hogy velük is tudassuk, hogy milyen problémával állunk szemben, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen mértékű a szivárgás. Ennek érdekében, jobb ha másokkal is tudatjuk és mind távol kerülünk az épülettől.

Legfontosabb feladatok!

Gázszivárgás esetén nagyon óvatosnak kell, hogy legyünk, ugyanis a legkisebb szikra is robbanáshoz vezethet. Nem szabad villanykapcsolókat csapogat, ugyanis fel-le kapcsolás esetén is minimális szikra áll elő és az adott esetben pont elegendő lehet. Továbbá a dohányzásra is nagyon oda kell figyelni mivel szintén balesetveszélyes lehet. Amennyiben túl sok gázt lélegeztünk be, akkor az fejfájáshoz, émelygéshez, hányingerhez, fulladáshoz, vagy akár komolyabb esetben ájuláshoz is vezethet. Az érintetteket minél előbb friss levegőre kell jutatni, így elkerülhetjük a további szövődményeket, vagy a komolyabb rosszullét kialakulását. Napjainkban igen gyakorinak nevezhető az effajta szivárgás, de annál veszélyesebb, így érdemes komolyan venni. Legyünk nagyon óvatosak!