Milyen károkat okozhat a vízkő vízvezetékekben?

Egyre több helyen találkozhatunk kemény vízzel, amely nagyon sok háziasszonynak okoz álmatlan éjszakát. Ugyanis el kell fogadnunk, hogy a kemény vízzel együtt jár a vízkő.

Legtöbben a háztartási készülékeiket és a berendezéseiket féltik a vízkő ellen, ám el kell, hogy mondjuk, hogy ettől sokkal nagyobb gondot is okozhat. Vagyis az emberi szervezetre is rossz kihatással lehet. A vízkeménységét a benne található benne található kalcium és magnézium-ionokhoz kötött hidrogénkarbonát okozza. Ennek az utóbbi anyagnak pedig az a rossz tulajdonsága van, hogy a melegítés hatására átalakul, majd vízkő formájában újra lecsapódik. Abban az esetben, ha nem teszünk ellen időben, akkor rövid időn belül olyan szinten tud elhatalmasodni, hogy akár komoly károkat is okozhat azokban a berendezéseinkben, amelyek a víz együttesével tudnak megfelelően működni. Ilyen a mosógép, mosogatógép, bojler, stb.

Mire van kihatással vízkő?

A vízkő lerakodóik a berendezések alkatrészeire, amely idővel nem csak meghibásodást, de akár végleges leállást is generálhat. Ma már nagyon sok praktikát ismerünk, melyet a kemény víz ellen javallnak, viszont kevés olyant ismerünk, amely ténylegesen hatásos. A leghatásosabbnak azt a két megoldást mondhatjuk, ha a berendezéseinkbe vízlágyítót öntünk. A másik megoldás pedig az, hogy egyfajta ioncserélős eljárást alkalmazunk. Ez egy vízlágyító készülék, melyet rákötnek a rendszerre, amelyben található egy speciális gyanta és ennek segítségével megköti a vízben található kalcium és magnézium ionokat. Helyettük pedig nátrium ionokat juttat a vízbe. Létezik egy harmadig megoldás, amely mágnes segítségével működik, habár efelől még vannak kétségek, hogy ténylegesen működik-e. Egy nagy erősségű mágnesről van szó, amely hatására vízkőt okozó anyagok nem válnak ki. Viszont, ha biztosra akarunk menni, akkor az első kettő megoldás közül választunk.