Mi a víznyomás és miért folyik olykor kis nyomással a meleg-víz?

Főként azok számára, akik emeletes házban, vagy tömbházban laknak, ismerős lehet az a gyakori probléma, amikor a fürdőszoba használat problémás. Ennek több oka is lehet.

Mi okozhatja ezt a gyakori problémát?

A legtöbb esetben a probléma forrása a fő vezetékig vezethetőek vissza. Ugyanis, ha ez a fővezeték túl messzinek bizonyul a fürdőszobához, akkor az ott található zuhanyzóban és mosdóban elveszik a nyomás. Ennek pedig sokszor az a következménye, hogy nem tudjuk rendeltetés szerűen használni a fürdőnket. Főként vonatkozik ez a meleg vízre. Gyakran vezethető vissza ez a probléma oda, hogy egyszerre túl sok, olyan berendezést használunk, amely vízigényes, vagy vízre van szüksége a működéséhez. Továbbá a felhasználók arra is gyanakodni szoktak a meleg víz akadozása esetén, hogy a bojlerben felgyülemlett vízkő lehet az oka. Ám a mai villanybojlerek kialakítása olyan, hogy a régi, elhanyagolt bojlerek is akadálytanul tudnak működni. A legtöbb esetben ez a gond a bojler elé beépített nyomáscsökkentő meghibásodásához vezethető vissza.

Víznyomás

Ezek az alkalmazott nyomáscsökkentők egy idő után elfáradnak és meghibásodnak így már nem tudnak rendeltetés szerűen működni. Amit ez a nyomáscsökkentő elromlik, akkor a bojlerben található szelep is feladja a szolgálatot, melynek az lesz a következménye, hogy látványosan meggyengül a nyomás. Tehát az észleljük, hogy a víznyomás gyengül a meleg vizes oldali felén, akkor azt a legtöbb esetben a bojler nyomáscsökkentő meghibásodásához vezethető vissza. Ezek a szelepek általában 6-7 bár nyomáson kezdenek el nyitni, ám ha ezt a nyomást nem érjük el, akkor ez a nyitás nem történik meg kellő mértékben, így búcsút inthetünk a meleg vizes zuhanyzásnak. Így, hát ezekben az esetekben a szelepeknek a cseréjére lesz szükség, ahhoz, hogy újra normálisan tudjuk használni a meleg vizes oldalt is.