Miért hívjunk azonnal szakembert, ha gázszagot érzünk?

A földgáz egy, olyan jellegzetes illattal rendelkezik, melyet akár kis mennyiségű szivárgás mellett is könnyedén észlelhetünk. Melyet nagyon komolyan kell vennünk.

Mi tegyünk, ha mindent elzártunk és mégis gázszagot érzünk?

Mi most ebben a cikkben ismertetjük azokat a praktikákat, melyek következtében a legegyszerűbb módon ellenőrizhetjük le, hogy van-e gázszivárgás. Illetve azt is ismertetjük, hogy mi a teendő, ha bármiféle problémát észlelünk. Amennyiben az otthonunkban, vagy bármilyen más zárt helyiségben gázszivárgást észlel, akkor abban a pillanatban oltson el mindent, amely nyílt lánggal rendelkezik. Legyen szó cigarettáról, gyertyáról vagy bármi másról, amely lánggal rendelkezik. Erre azért van szükség, mivel nem tudjuk, milyen mértékű a szivárgás, és ilyen esetekben egy kis szikra is elegendő lehet a robbanáshoz. Továbbá még az is nagyon fontos, hogy minden elektronikai cikket kapcsoljuk ki, illetve ne kapcsolja ki vagy be a villanykapcsolót. Hiszen bármilyen elektronikai cikkből szikra is elegendő lehet, ahhoz, hogy berobbanjon a gáz.

Gázszivárgás

Gázszivárgás

Ilyen esetekben legtöbbször rejtett szivárgással állunk szemben. Ezért rögtön zárja el a fővezetéket és hívja az éjjel-nappal dolgozó hibabejelentőt, majd azonnal hagyja el a házat, hiszen nem lehet tudni milyen mértékű s szivárgás. Fontos, hogy ilyen esetekben minél előbb friss levegőre menjünk, illetve olyan helyre, amely jól szellőzik, ugyanis a gázmérgezés akár halálos is lehet. Továbbá gázszivárgás esetén minden esetben érdemes tájékoztatni a szomszédokat, illetve felhívni a figyelmüket a veszély mértékére. Mindvégig maradjon házon kívül, míg a szerelők el nem hárították a hibát. Miután a veszélyt elhárították, Ön még egyszer győződjön meg arról, hogy nem maradt-e nyitva egy gázcsap sem, csak ezután kapcsoljon bármilyen készüléket, vagy gyújtson lángot.