Mikre kell figyelnünk szivárgás probléma esetén?

Amikor szivárgást, vagy bármilyen más jellegű problémát észlelünk, akkor legjobb rögtön segítséget kérni. Viszont vannak olyan teendők, melyekkel nagyban megkönnyíthetjük a szerelők dolgát.

Mikre térjen ki a figyelmünk?

Egy működő gázkazánon több figyelmeztető jelzést is megfigyelhetünk. Ezek különféle hibajeleket küldhetnek. Amennyiben azt észleljük, hogy valami nincs rendben, akkor a legjobb, ha rögtön figyelmesek leszünk és elkezdjük tanulmányozni a fennálló jeleket. A gáz természetes formájában egy színtelen szagtalan gáznemű anyag, amely emberileg ilyen formában nem észlelhető. Viszont, ma már illatosítják, így gázszivárgás könnyen észlelhető. Leginkább a záptojás szagához hasonlítható. Amennyiben a rossz szag mellé, még egy sziszegő hang is társul, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nagy a baj. Ilyen esetekben legjobb minél előbb elhagyni az épületet és segítségért fordulni. Amennyiben a gázszivárgás nem ilyen mértékű, de kismennyiségben állandóan jelen van, akkor az fejfájáshoz vezethet. Továbbá, amely még szintén árulkodó lehet, hogy a környezetében található virágok elkezdenek kókadni, elhalni. A másik intő jel pedig az lehet, ha az ablakok közelében található radiátorok szivárognak. Melyet leginkább úgy vehetünk észre, ha ok nélkül kezdnek el kondenzálódni az ablakok.

Intő jel lehet az is, ha szokatlan hangokat hallat magából a kazán, vagy nem működik megfelelően. Ilyen esetekben célszerű ellenőrizni a készüléket, mivel legtöbbször egy-egy ilyen meghibásodásnak látható jele is vannak. Amikor egy új lakást, vagy házat vásárolunk, illetve albérletbe költözünk, akkor célszerű leellenőriztetni a gázvezetékeket, illetve a kazánt. A legtöbbször a dokumentációkban fel vannak tüntetve az előzőleges szivárgások. Melyek intő jelként szolgálhatnak arra, hogy rendszeresebb ellenőrzésre lehet szükség annak érdeklében, hogy elkerüljük a bajt.