Tudja mit kell tenni, ha szivárgást észlel otthonában?

Ma a 21. században élünk, de sajnos még sokan ma sem tudják, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén. Mi most ebben leszünk az Ön segítségre.

Gáz szagot észlel? Segítünk!

A mai lakásokban, házakban igen sok helyen megtalálható a gáz, mint fűtési forma. De sokan használják a konyhában is, ugyanis a gáztűzhelyek még a mai napig közkedveltek. A gáz egy nagyon jó erőforrás, amely az mellett, hogy hatékony még kedveztő áron beszerezhető. Viszont, fontos tudni, hogy óvatosan kell bánni vele, ugyanis könnyedén veszélyes lehet. Mindegy, hogy fűtésre vagy főzésre használjuk, lényeg, hogy rendszeresen tartsuk karban. Mivel egy elmulasztott karbantartás akár veszélyessé is válhat. Bármilyen furcsa hangot hallat magából a kazán, vagy nem megfelelően működik, akkor rögtön szerelőhöz kell fordulni. Sosem szabad saját kezűleg piszkálni, mivel minden esetben magasan szakképzett szerelőt kell hívni. Továbbá arra is kell, hogy térjen a figyelmünk, hogy a kiválasztott szerelő megbízható legyen. Legjobb olyat választani, akivel kapcsolatban már vannak tapasztalataink, illetve rendelkezünk referenciával.

Amennyiben valami furcsát észlelünk, vagy gázszivárgással állunk szemben, akkor a következők a teendők. Legelső tennivaló, hogy nyissunk ablakokat, majd menjünk friss levegőre. Hogy elkerüljük a súlyosabb mérgezést. Amennyiben ezzel megvagyunk, akkor forduljunk az illetékes személyekhez és kérjünk segítséget. Majd figyelmeztessük azokat a szomszédokat, akik szintén veszélyben lehetnek. Nagyon fontos szivárgás esetén, hogy minél előbb elhagyjuk a zárt térséget, illetve, hogy semmi olyat ne használjuk, amely nyílt lánggal működik. Ilyen esetekben akár még egy villanykapcsoló is veszélyes lehet, ugyanis a fel-le kapcsolás következtében szikra keletkezik. Tehát ne feledkezzen meg az éves karbantartásról mivel azzal megmentheti a saját, illetve családja életét is.