Milyen melegítő rendszert válasszon otthonába?

A házak gázfűtése már évtizedek óta a legnyilvánvalóbb választás. Valójában hosszú ideig a legtöbb ember még csak nem is fontolgatta az elektromos fűtőberendezések használatát. Ehelyett fenntartották azt az elavult gondolatot, miszerint a gáz az egyetlen megfizethető és hatékony módja otthonának fűtésére egész évben.

Változtak az idők

Nos, az idők változnak és ez természetesen már nem így van és már sokkal hatékonyabb az elektromos fűtés a gáznál. Mind a gázkazánok, mind az elektromos melegítők konvekcióval és sugárzással működnek. Ahogy felforrósodnak, eloszlatják a hőt a helyiségbe. Az elektromos melegítők azonban felmelegszenek és sokkal gyorsabban kezdik eloszlatni a hőt, mint a gázmelegítők. Ezek könnyen eltarthatnak akár 15 percig vagy ennél is hosszabb ideig, mivel egy központi kazán felmelegítéséhez és a forró víz lassú eloszlatásához szükséges ennyi idő. Az elektromos fűtőberendezések 100%-osan hatékonyak: az az energia, amelyért fizet, felhasználható – semmi sem veszlik el. A gázkazánoknak egy központi termosztátjuk van, amely az egész házat irányítja és a légáramlás és a helyiségméretek különbségei miatt a ház különböző részei melegebbek lehetnek, mint a többi.

A fejlett elektromos fűtési termosztátok automatikusan vezérelhetik az egyes helyiségben lévő különálló radiátorokat, hogy elősegítsék az egyenletes hő kialakulását és az otthon egész területén folyamatos hőt biztosítsanak. Például, ha nem akarja, hogy a vendégszobája mindig fűtve legyen, akkor a szoba fűtését szükség szerint ki lehet kapcsolni, illetve ki- és be lehet kapcsolni amikor vendéget fogad. A földszint hőmérséklete teljesen eltérő lehet az emeleti hőmérséklettől – mindegyik szobát felmelegítheti a kívánt hőmérsékletre. Mivel a gázkazánok égésből táplálkoznak, hajlamosabbak a problémákra és a javítási munkák hihetetlenül zavaróak és költségesek lehetnek. Mivel azonban az elektromos radiátor belsejében korlátozott számú alkatrész van, a karbantartásra sokkal kevésbé van szükség és általában sokkal olcsóbb.