Védekezés villámok ellen

A villámokkal kapcsolatban általános tévhitek keringenek; tudni kell, hogy a villámcsapás nem csak abban az esetben okozhat anyagi károkat, ha a saját lakóingatlanukba csak bele, hanem akkor is, ha a relatív távolban történt a villámcsapás, de az elektromos terhelés valamilyen módon – vezetékeken – eljutott a háztartásunkig.

A villámok elleni védekezés fontos pontja a külső villámvédelem és a túlfeszültség elleni védelem is. A nagyobb társasházak és a modern családi házak többsége rendelkezik megfelelő külső villámvédelemmel, amely villámfogóból, elvezetőből és földelőből épül fel. Ez rendkívül hasznos védelmet biztosít a közvetlen villámcsapásokkal szemben, de nem véd a túlfeszültség által okozott károktól.

A közelben becsapódó villámot túlfeszültséget generálnak, amely komoly meghibásodásokat idézhetnek elő az elektromos berendezésekben. Az ilyen jellegű védelmi rendszerek beépítését nem írja elő semmilyen jogszabály a háztartások számára, ellen ellenére erősen ajánlott a használatuk. Érdemes elvégezni egy alapvető kalkulációt; vajon a túlfeszültség elleni védekezésre költött összeg vagy az esetleges meghibásodás által okozott kár fájhat jobban?