Ezért kell rendszeresen karban tartani a gázkészülékeket!

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a saját, illetve a családunk élete is biztonságban legyen, akkor ajánlatos évente legalább egyszer megnézetni a szerelővel a gázkazánt, hogy minden rendben működik-e.

A gázkészülékekkel való fűtés igen praktikus lehet, viszont ahhoz, hogy jól működjön elengedhetetlen a rendszeres karbantartás, ugyanis a gázszivárgás akár az életünkbe is kerülhet. Azon felül, hogy a biztonságunk forog kockán, azt is meg kell említenünk, hogy a gázkazánok ellenőrzését és karbantartását törvény szabályozza, így ha nem járunk el annak megfelelően, akkor akár pénzbírsággal is büntethetnek bennünket. A gázkészülékek ellenőrzését legjobb még a fűtésszezon megkezdése előtt elvégeztetni, ugyanis igen kellemetlen tud lenni, ha a szezon közepén áll be a baj. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor már sokkal több munkájuk van a szerelőknek, mint szezon előtt így akár napokat is kell várnunk a megérkezésükre. Minden esetben, amikor szerelőhöz fordulunk fontos, hogy magasan szakképzett szakembert válasszunk, ugyanis a gázkészülék karbantartása igen komoly felelősség.

Miért javasolt az éves karbantartás?

Amennyiben egy átlagos gázkészüléket vesszünk alapul, akkor el kell, hogy mondjuk, hogy óránként akár 3 m3 gáz, illetve 40 m3 levegő halad keresztül rajta. A gázban megtalálható szilárd szennyeződések eldugíthatják az égőt. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy megváltoztatják az optimális égéshez szükséges gáz és levegő keverék arányát. A vegyi szennyeződések égésterméke pedig lerakódhat a hőcserélőre, melynek következménye lehet, hogy csökkenti annak hatásfokát. Illetve, ha teljes eltömődés áll fenn, akkor pedig az is megtörténhet, hogy az égéstermék elkezd visszaáramlani, melynek a következménye az életveszélyes széndioxid termelődés. Ezért javallott, hogy minden éveben fordítsunk erre egy kis energiát, illetve pénzt.