A csőtörésnek a jelei

Sok csőtörési probléma teljesen nyilvánvaló, problémák, mint például az eldugult toalett, lassú lefolyó víz, eltört vagy lyukas vízcső esetét nehéz nem észrevenni. Viszont az egyéb problémákat, mint például apróbb folyások a falban, ezeket már nehezebb észrevenni, mivel nem kerülnek az illető figyelmébe. Ezek nem csak falban, de padlókban, plafonokban bárhol kialakulhatnak, ahol vízcsövek futnak keresztül. Sajnos jókora károkat tud okozni ez a jelenség, mire nyilvánvalóan észre lehet venni a jelenséget, de a folyamatnak vannak már korábban is kialakuló jelei, amivel nagymértékben csökkenthető a kár.

– megnövekedett vízszámla

Hirtelen megugrott a vízszámla? Ha igen, akkor könnyen lehet az okozója csőtörés valahol a lakásban.

Ebben az esetben érdemes megfigyelni a vízóra működését.

– a vízóra folyamatosan számol

Folyamatosan dolgozik számol a vízóra akkor is, hogyha a házban az összes csap el van zárva? Ha igen, akkor ez egy újabb jele annak, hogy valahol szivárgás lehet.

– penészedés

A szivárgás gyakran nedves foltokat okoz a falon, padlón vagy a mennyezeten. Ezek a nedves foltok a penészedést vagy a hozzá kapcsolódó szennyeződéseket okozhatnak, továbbá kellemetlen szagokat is előidézhet, attól függetlenül, hogy milyen sűrűn van kitakarítva és kiszellőztetve a lakás, jele lehet ez csőtörésnek is.

– repedések

Ahogy otthona öregszik, idővel különböző repedések alakulhatnak ki különböző helyeken. Amint ez megtörténik, keletkezhet szivárgás, ami a repedések hirtelen növekedéséhez vezethet, és a szivárgó víz gyengíti a falakat, a szerkezetet, így a hirtelen fellépő és “növekvő” repedés is jele lehet a csőtörésnek.

– vizes, nyirkos helyek

Vizuálisan érdemes megvizsgálni a helyszíneket, a toalett környékén, a mosdó alatt, olyan helyekre is érdemes benézni, ahová normál esetben egyébként nem szoktunk. Látunk nyirkos helyet? Elszíneződést a fal színén? Ha igen, akkor ez további figyelmeztető jel lehet.