A leggyakrabban előforduló gázkazán problémák

Azok számára, akik nem értenek egy bizonyos adott dologhoz, lehet az bármennyire egyszerű, akkor sem tudják megérteni, illetve, akkor is nagyon bonyolultnak fogják fel. Ilyen lehet egy gázkazán működése is.

Milyen problémákkal állhatunk szemben?

Egy gáz kazán bármilyen meghibásodást is észlelünk, az a legbiztonságosabb, ha rögtön híjuk a szerelőt, ugyanis nem tudhatjuk, hogy milyen meghibásodással állunk szemben, és annak mekkora mértéke. Vagy, hogy mennyire lehet veszélyes az ott lakó emberekre. Az egyik leggyakoribb probléma a nyomás körül szokott jelentkezni. Napjainkban az összes kazán legalább 80%-a lezárt fűtőkörrel készül. Ahhoz, hogy egy kazán megfelelően tudjon működni, és biztosítja számunkra a megfelelő hőmérsékletet a lakásban, legalább 1.5 bár nyomást el kell, hogy érje. Amennyiben ettől kisebb nyomással rendelkezik, akkor az nem lesz elegendő a kazánnak, hogy elegendő vizet mozgasson meg. Attól függetlenül, hogy kombinációs vagy sima kazánokról beszélünk, mindegy rendelkezik egy bizonyos hibakód jelzővel. Ezekre a hiba kód jelzőkre a kézikönyvekben találunk magyarázatot. Amennyiben alacsony a víznyomás, akkor azt fel kell tölteni, ugyanis csak abban az esetben tud a kazán megfelelően működni.

Viszont az előbb említett problémának a fordítottja is jelentkezhet, amely nem más, mint a túlnyomás. Túlnyomás a túl sok víz eredményeként jelentkezhet. Leggyakrabban ez akkor állhat elő, ha a házban már régóta nem volt használva a kazán és a víz túlságosan lehűl. Majd a rendszer nem vesz észre azt, hogy túlmelegedett. Többek között erre jelenthet megoldást a nyomásmérő, így az ehhez hasonló kellemetlenségeket elkerülhetjük. A rendszerben mindig elegendő víz kell, hogy legyen ugyanis a túl kevés a túl sok is problémát jelenthet. Minden esetben legjobb egy hozzáértő szakemberhez fordulni, hiszen csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy minden rendben működik.