A téli időszakban különösképp figyeljünk a gázkazán állapotára

Az hideg időjárás beköszöntével sokan már azon gondolkodnak, hogy felkészüljenek a fűtés szezonra és leellenőriztessék a kazánokat, hogy azok készenlétben legyen, ha ténylegesen olyanra fordul az időjárás.

Mire kell odafigyelnünk a téli időszakban?

Ami az egyik legfontosabb a teendőnk a fűtési szezon kezdete előtt, mielőtt még beindítanánk a rendszert fűtést, hogy leellenőrizzük, hogy minden rendben működik-e a rendszerrel. Amennyiben ezt nem tesszük meg, akkor már sokszor csak akkor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy valami nem stimmel, amikor már megkezdenénk a fűtési szezont. Manapság a legtöbb modern berendezés mellett a fűtés is gombnyomásra működik, ám ennek ellenére nem érdemes elhagyni az éves karbantartást. Attól eltekintve, hogy a kazánunk milyen energiaforrással táplálkozik érdemes nagy figyelmet fordítani a füstgázok elvezetésére, illetve a kémény állapotára. Azért is javasolt a karbantartást elvégezni évente, mivel egy hosszas nyári szünet után, könnyedén jelentkezhet dugulás, melynek következményeként a keletkezett gázok és szénmonoxid nem tud megfelelően eltávozni.

Az ilyen esetek pedig nagyon veszélyesek lehetnek, hiszen így a káros füstgáz, vagyis a széndioxid az otthonunkban marad, amely káros lehet az emberi szervezetre, ugyanis könnyedén mérgezést okozhat. Többek között ezért is érdemes minden szezon kezdete előtt szerelőt hívnunk, aki szépen leellenőrzi a kazánt állapotát, illetve azt hogy van-e rendes húzatta, vagy, hogy a kémény megfelelően tiszta-e és nem e keletkezett benne bármilyen dugulás. Továbbá arra is szeretnénk felhívni a figyelmét, ha első alkalommal indítjuk be a kazánt, hosszú kihagyás után, akkor arra kell még oda figyelnünk, hogy érződik-e gázszag a lakásban. Amennyiben igen, akkor szivárgásról lehet szó, amely a szakembert követel. Hiszen csakis így kerülheti a súlyos következményeket.