A kondenzációs gázkazán előnyei

A kondenzációs gázkazánok egyre jobban elterjednek, amely annak is köszönhető, hogy igazán hatékonyak, illetve amely még igazán fontos tulajdonságnak számít, hogy nagyon biztonságosak is egyben.

De vajon miben rejlik a kondenzációs és a nem kondenzációs kazánok különbsége? Az első és legfontosabb tulajdonság, hogy a kondenzációs kazánok sokkal hatékonyabbak, mint a régebbi kazánok. Ugyanis a mai modern kondenzációs kazánok sokkal jobban kitudják termelni a hőt. A nem kondenzációs kazánok is hőt termelnek, viszont a forró gázok kilépnek a füstgázból. A kondenzációs kazánok ezzel szemben megragadják az ezekből a gázokból származó hőt majd használják fel a központi fűtés vízének a felmelegítésére. Illetve fontos még elmondani róluk, hogy nagyobb hőcserével rendelkeznek. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb hőre lesz szükségük, melyet az égőből nyernek. Fontos elmondani, hogy attól függetlenül, hogy kombinált vagy hőkezelő kazánokról beszélünk fontos elmondani róluk, hogy megkülönböztethetünk nem kondenzálódható, illetve kondenzálódható kazánok. Melyek különbsége abban található, hogy még az a kazán amely nem kondenzáló az levegőt szív el a szobából, még a kondenzációs kazán teljesen lezáródik, így a levegőt a füstgázon keresztül nyeri.

Milyen különbséget figyelhetünk még meg?

Többek között abban is különböznek, hogy a kondenzációs kazánok nem igényelnek pilótafényt a folyamatos égéshez. Ugyanis csak akkor égnek fel, amikor hőigényre van szükségük. Még a régi kazánok általában olyan fényjelzővel rendelkeznek, amely folyamatosan ég, attól függetlenül, hogy szükséges-e vagy sem. Azok a kondenzációs kazánok akár 60%-al is hatékonyabbak lehetnek a régebbi modelleknél. Ebből pedig az következik, hogy minden fűtési szezon alkalmával akár 40%-ot is elveszíthetünk a régi kazánok használatával.