Infrapanel- vagy padlófűtés? Melyik lehet a jobb választás?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy melyik lehet a jobb választás? Infrapanel- vagy padlófűtés? Különösen a fürdőszobák vonatkozásában érdeklődnek sokan ez iránt, ezért megpróbálunk utánajárni az alábbiakban.

Az Infrapanel előnyei a padlófűtéssel szemben

Mielőtt azonban rátérnénk az előnyökre lássuk pontosan mi is a padlófűtés. A modern padlófűtés lehet „nedves” vagy „száraz”. Nagyon egyszerűen megmagyarázva, ezek a rendszerek elosztják a hőt a padló felületén, akár meleg vizet pumpálnak a padló alatti csöveken, akár hőt termelnek elektromos tekercsekkel. A célja az, hogy mivel a hő mindig emelkedik, így felmelegíti az egész helyiséget, a padlótól a plafonig. Ez a fürdőszobák körében népszerű választás, mivel előnye, hogy felmelegíti a lábakat is egy olyan helyiségben, ahol a padló általában szőnyeg mentes. Két másik oka is van annak, hogy az emberek miért választják ezt a technológiát: diszkrét és helytakarékos, ugyanakkor a helyes alkalmazás esetén meglehetősen hatékony is. A padlófűtés beszerelése nem különösen gyors feladat és elég kényelmetlen is lehet, amennyiben az utólagosan lesz beépítve.

Ennyit  a padlófűtésről és előnyeiről, most pedig térjünk rá az Infrapanelek előnyeire a padlófűtéssel szemben. Az első és legfontosabb előnye az Infrapaneleknek, hogy sokkal olcsóbbak és a telepítésük is sokkal egyszerűbb. Egy alacsonyabb teljesítményű infravörös rendszer megközelítőleg a felébe kerül annak, mint egy olyan padlófűtés, amely hasonló szintű hőt biztosít. Olcsóbb az üzemeltetésük. Ennek oka az, hogy az infravörös sugárzás révén melegszik fel a helyiség, tehát célzottabb – a hőt nem veszíti el huzat alkalmával. Közvetlenül magára irányítja a hőt, ha pedig infrapaneleket helyez a mennyezetre, felmelegíti a padlót és minden mást is a helyiségben! Ezenkívül elősegíti a fürdőszobák szárazon tartását és visszatartja a nedvesség kialakulását is!