Jelek, amik arra utalnak, hogy a kazánnak szervizre van szüksége

Gázkazánjainkat egész évben használjuk, de amikor a hőmérséklet csökken és a fűtés bekapcsol, gyakran észleljük, hogy bekapcsolásnál probléma merül fel, de tudja, mi a jelek annak, hogy a kazánnak javításra van szüksége?

A kazánszervíz jelei

Ha rendszeresen olvassa a blogunkat, akkor tudja, hogy a gázkazánját, valamint az összes többi gázkészülékét, évente egyszer szervizelni kell. Ezek az éves ellenőrzések biztosítják, hogy készülékei megfelelően működnek-e, ellenőrzik ilyenkor az alkatrészeket (például a jelzőlámpát és az égőket) és kijavítják a gázszivárgásokat. Ezek az ellenőrzések elengedhetetlenek, mivel nemcsak a kazán hatékony működését biztosítják, hanem arra törekszenek, hogy megvédjék Önt és azokat, akik önnel élnek, egy esetleges szén-monoxid mérgezéstől. Fontos, hogy ne csak az éves szervizelésre támaszkodjon, hogy megóvja Önt és otthonát. Vegye figyelembe a hibás kazán figyelmeztető jeleit – ha e jelek bármelyikét felismeri, a lehető leghamarabb hívja fel a helyi gázmérnököt.

Ha füst- vagy koromfoltok jelennek meg a készüléken vagy annak közelében, akkor az az első jele annak, hogy valami probléma merült fel és ideje szerelőt hívni. Ha sárga vagy szabálytalan láng az is árulkodó lehet, hiszen a lángnak sosem szabad sárgának lennie. Ha a jelzőfény gyakran kialszik, ez is bajra utal, ilyenkor is már rögtön nyúlhat a telefon után, hogy szerelőt hívjon.Ha nagyon kevés forró víz áll rendelkezésre, vagy a hőmérséklet nem olyan meleg, mint amilyennek lennie kellene, az már nagyobb problémára utal és ilyenkor is rögtön fel kell venni a kapcsolatot valakivel, aki segíteni tud. Ha a kazán ismeretlen, furcsa zajokat ad ki, akkor lehet hogy nincs nagy baj, de a biztonság kedvéért ilyenkor is hívjon fel valakit, aki ismeri ezeket a hangokat és azok jelentését. A gázkazán és a fűtés nem játék, éppen ezért érdemes szervizbe menni, ha úgy gondolja, valami nem stimmel.