A kondenzációs kazán előnyei

A kondenzációs kazánok a füstgáz hőjének a felhasználásával működnek, és ez által sokkal nagyobb hatékonyság érhető el velük. A régi kazánok esetében a füstgáz mind eltávozik a kéményen keresztül, ezáltal pedig hőveszteség jön létre, hiszen maga a füst is magas hőmérsékletű.

A kondenzációs kazánok felhasználják ezt a hőt, melynek köszönhetően a széndioxid kibocsátása is alacsonyabb lesz. Míg a hagyományos kazánok hatásfoka nem igazán növelhető 90% fölé, addig egy kondenzációs kazán elérheti a 109%-ot is, tehát akár 20%-kal jobb lehet a hatásfokuk a hagyományosokénál. Mindennek köszönhetően általa egy hatékonyabb és gazdaságosabb fűtési megoldást kaphatunk, mellyel a költségeinket is lecsökkenthetjük.

Tehát jelentős megtakarítást jelenthet az elavult kazánok kondenzációsra való cserélése. A kondenzációs kazánok használhatók a lakossági és a kommunális fűtési rendszereknél is. És várhatóan az elterjedtségük mindkét esetben növekedni fog, hiszen jelentős energia megtakarítást eredményeznek, másrészt pedig hozzájárulnak a szennyezőanyag kibocsátások csökkenéséhez is, amely lássuk be egyre fontosabb tényezővé kell, hogy váljon a közeljövőben.