Megéri-e a biomassza kazán alkalmazása?

A biomassza kazánok kiváló fűtési megoldást kínálnak. A biomasszával járó nagy megtakarításokkal és a kormány belföldi megújuló hő-ösztönzőjével (RHI) együtt valóban értelme van biomassza kazánnal fűteni otthon.

A biomassza kazán

A biomassza sokkal olcsóbb tüzelőanyag a fűtés működtetéséhez, összehasonlítva a gázzal. A biomassza még a hőszivattyúkhoz viszonyítva, a legközelebbi megújuló versenytársához viszonyítva is nyer. Bármikor telepíthet hőszivattyút (levegő vagy földi forrásút), különbség van a biomasszához viszonyítva (a hőszivattyúk sokkal alacsonyabb hőmérsékleten működnek), ami azt jelenti, hogy kissé meg kell változtatnia a hőelosztás módját – növelje a radiátorok méretét és/vagy fontolja meg a padlószigetelés telepítését (ez utóbbi nem kötelező). Ezért a hőszivattyúkkal szembeni nagy előnye a biomasszának az, hogy telepíthet biomassza-kazánt a meglévő radiátorokhoz és melegvíz-rendszerhez, mivel ezek magas hőmérsékleten működnek, és nem igényelnek olyan nagy teljesítményt, hogy azonos mennyiségű hasznos hőt biztosítsanak.

Míg a gáz és a biomassza költségeinek összehasonlítása kedvező lehet, különösen, ha figyelembe vesszük az RHI kifizetéseket. A biomassza további előnye, hogy nincs szükség szuperszigeteléssel rendelkező házra – bár azt tanácsoljuk, hogy mindig próbálja meg a lehető legjobb szigetelést elérni házában. Ahhoz, hogy a hőszivattyúk hatékonyan működjenek a kiváló minőségű szigetelés nagyon fontos, viszont a biomassza minden házban jól működik, csak az alap tetőtér és az üreges fal szigetelésével is. Valójában több pénzt fog megtakarítani az RHI-vel, ha ingatlanának több hőre van szüksége a melegítéshez. Sokan nem gondolnak erre az egyedi fűtési megoldásra, és sokan leragadnak a gázkazánoknál vagy a fafűtésű kályháknál, pedig nem is gondolná, hogy mennyit takaríthatna meg ezzel a megoldással.