Mely kazánokkal melegíthetjük fel a vizet is miközben fűtünk?

A téli hidegben elég sok pénzt és energiát szánunk arra, hogy felmelegítsük az otthonunkat. Nem csoda hát, ha szeretnénk ugyanazzal az energiamennyiséggel a meleg vizet is előállítani. Ez egyrészt igen költséghatékony megoldásnak nevezhető, másrészt pedig környezetbarát is, hiszen nem szükséges külön csak arra energiát pazarolnunk, ami a már eleve is használt energiamennyiséggel is megoldható.

Ahhoz, hogy felmelegítsük a vizünket, többféle kazántípus közül is válogathatunk. Persze ehhez az kell, hogy már a fűtőrendszer kiépítésekor is gondoljunk a meleg víz előállítására is. Az első kazántípus, amellyel a vizet is fel tudjuk melegíteni az a kombi kazán. Ez a kazán a használati vizet átfolyó rendszerben melegíti fel. Azonban nem feltétlenül ez a legjobb megoldás, hiszen gyakoriak nála a hőingadozások, a meleg víz pedig nem áll azonnal a rendelkezésünkre. A második megfelelő típus a beépített tárolóval rendelkező kazán, amely eltárolja a már felmelegített vizet, így az folyamatosan a rendelkezésünkre fog állni.

A harmadik típus pedig, amely a meleg víz előállítására is megfelelő, a fűtő kazánhoz csatlakoztatott különálló indirekt tároló. Az indirekt tároló egy hőcserélőn keresztül kapja meg a megtermelt hőt, majd ezzel a hővel indirekt módon melegíti fel a tárolóban lévő meleg vizet. Az, hogy végül melyiket választjuk, attól függ, hogy milyen igényekkel rendelkezünk, tehát, hogy mennyi meleg vízre van szükségünk, és hogy mennyire fontos a számunkra annak a stabilitása.